Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Talebi Reddedilen Sözleşmeli Üyemiz İçin Açtığımız Davayı Kazandık

Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Talebi Reddedilen Sözleşmeli Üyemiz İçin Açtığımız Davayı Kazandık

Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görev yapan sözleşmeli üyemizin doğum sonrası yarı zamanlı çalışmak için yaptığı başvuru idare tarafından reddedilmesi üzerine sendikamız tarafından dava açılmıştı.

Davayı görüşen Sivas İdare Mahkemesi verdiği kararda Cumhurbaşkanlığı’nın yarı zamanlı çalışma ile ilgili bir düzenleme yapmaması ve yarı zamanlı çalışmadan kurumda çalışan personeller yararlanırsa hizmetin aksayacağı nedeniyle idarenin çalışanın talebini reddettiği vurguladı.

Mahkeme kararında Cumhurbaşkanlığı’nın düzenleyici işlem olmamasına rağmen kanunda bu haktan kimin yararlanacağının net bir biçimde yazıldığını ifade etti. Devlet memurları için saptanan çalışma saat ve sürelerinin sözleşmeli personel içinde uygulanacağına dikkat çekti.

  Mahkeme üyemizin kanunen tanınan yarı zamanlı çalışma hakkının kullanmasının önünde yasal bir engel bulunmadığına ve  bu haktan yararlanmak için gerekli koşulları sağladığına da vurgu yaparak üyemizin başvurusunun reddi işleminin yürütmesini durdurdu. 

Mahkeme kararı ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci “ yarı zamanlı çalışmadan kimlerin nasıl faydalanacağı açık bir kanuni hüküm iken idarelerin kanunun önüne geçmek için bahaneler bulması yanlış ve sakıncalıdır. Bu tür uygulamalar kamu idaresine zarar vermektedir. Kurum yöneticileri mevzuatın üstünde değildirler. Mevzuata tabidirler.” dedi.