ATAMA VE NAKİL YÖNETMELİĞİ’NDE MAĞDURİYETE NEDEN OLAN DEĞİŞİKLİKLER İÇİN HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ

ATAMA VE NAKİL YÖNETMELİĞİ’NDE MAĞDURİYETE NEDEN OLAN DEĞİŞİKLİKLER İÇİN HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ

Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile ilgili sendikamız mevzuat birimi tarafından detaylı bir inceleme yapılarak rapor hazırlanmıştır. Çalışanların mağduriyetine neden olan ve hak kayıpları yaşatan tüm düzenlemelerle ilgili hukuki süreç en kısa sürede başlatılacaktır. 27.11.2024 tarih ve 32735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yer alan değişiklikler şu şekildedir;

SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

HAKKINDA BİLGİ NOTU

 

 

            27.11.2024 tarih ve 32735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yer alan değişiklikler şu şekildedir;

- Yönetmelikteki ‘Stratejik Personel’ tanımına ‘uzman eczacı’lar eklenmiştir.


- Yönetmelikte A,B,C,D şeklinde belirlenen hizmet grupları A,B,C,D ve E grubu olarak düzenlenerek 5 hizmet grubuna çıkarılmıştır. 


- Doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerine Bakanlıkla TSK arasında yapılan protokol kapsamında görevlendirilen personel ile iller arasında resen görevlendirilen personele de en yüksek hizmet puanının %100 fazlasıyla verileceği hüküm altına alınmıştır.


- Kadın personelin doğum nedeniyle kullandığı izinler de hizmet puanı verilecek haller arasına alınmıştır.


- Doğal afetin meydana geldiği illerde, yetkili makamlarca genel hayata etkililik kararının alındığı tarihi izleyen bir ay içerisinde hangi personellerin hangi gerekçelerle geçici görevlendirme talep edebilecekleri Bakanlıkça belirlenecektir. 


- Personelin herhangi bir suretle görevde olmaması, nüfus hareketleri gibi nedenlerle personele ihtiyaç duyulması hâlinde; doluluk oranı aynı olan yerler arasında veya yüksek olan yerden düşük olan herhangi bir yere geçici görevlendirme imkanı getirilmiştir.


- Gerçek dışı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin; atamaları yapılmayacak, yapılmış ise iptal edilecek ve ayrıca bu kişiler hakkında TCK kapsamında suç duyurusunda bulunulacaktır.


- Personelin annesinin, babasının veya vasi tayin edildiği kardeşlerinden birinin tam bağımlı engelli birey olduğunu belgelendirmesi halinde engelli yakınının yerleşim yerine; eşinin veya çocuklarının tam bağımlı engelli birey veya kendisinin %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelendirmesi halinde ise istediği yere atanabileceği hüküm altına alınmıştır. 


- Personelin eşinin vefatından itibaren bir yıl içinde talep ettiği yere atanabileceğine ilişkin düzenlemeye personelin çocuğunun vefat etmesi durumu da eklenmiştir.


- Personelin eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının ikamet ettiği ile veya D ve E hizmet grubu illerden birine boşanma tarihinden itibaren üç ay içerisinde atanmayı talep edebileceği düzenlenmiştir. 1 yıllık süre 3 aya indirilmiştir.


- Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla kadro imkânları da dikkate alınarak, kişinin kendisi ve eş, anne, baba, çocuklar için de bu gerekçelerle atanma imkanı getirildi.


- Aile hekimliği pozisyonuna atanan aile hekiminin atandığı yerde fiilen 2 yıl görev yapmaması halinde standart esas alınarak eski görev yerine, eski görev yerinde standarda göre boş yer bulunmaması halinde eski görev yeri esas alınarak alt bölge tayin talebinde bulunabileceği düzenleme altına alınmıştır.


- Eğitim mazeretine bağlı atanmaya PDC’de boşluk bulunması şartı getirilmiş olup, sağlıkla ilgili bir alanda ilk kez ve en az lisans düzeyinde veya hazırlık sınıfı hariç en az beş yıl ve üstü lisans düzeyinde örgün öğrenim gördüğünü belgelendirenler, ilgili öğrenim programına yerleştirildiği akademik yılın başlangıcında ve öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla öğrenim gördüğü yere atanabilecektir. Örneğin; 2 yıllık önlisans mezunu bir hemşire sağlıkla ilgili 4 yıllık bir lisans programı kazanması halinde bu atama hakkını kullanabilecekken, 4 yıllık lisans mezunu bir hemşire ise ancak 5 veya 6 yıllık eczacılık, diş tabipliği, tıp gibi bir bölüm kazanması halinde eğitim mazereti nedeniyle tayin talep edebilecektir.


- TUS, öğrenim, sağlık ve aile birliği mazereti ile atanan ve atanma gerekçeleri ortadan kalkan personelin mazeretinin sona erdiği tarih itibariyle bulunduğu il, 5. ve 6. Hizmet bölgesinde veya D ve E hizmet grubunda ise talebi halinde yerinde bırakılacak aksi halde eski görev yerine atanacaklardır. Eski görev yeri bulunmayanlar veya eski görev yerinde standardın dolu olması halinde öncelikle tercihleri alınacak, tercihte bulunmaması halinde ise re’sen D veya E hizmet grubu bölgelerden birine atanacağı düzenlenmiştir.


- Bakanlık personeli olan eşlerden birinin iller arası tayinle yer değişikliği yapması halinde diğer eşin 1 yıl içeresinde iller arası değişiklik yapan eşinin yanına gitme imkanı yönetmelikten çıkarılmıştır.


- Eşlerden birinin Bakanlık personeli, diğerinin farklı bir kamu kurum ve kuruluşunda kamu personeli olarak görev yapması halinde, diğer kamu kurumunda görev yapan eşin kurumu ile yapılacak olan koordinasyon ve eşinin görev yaptığı kurumun teşkilatının bulunmaması durumu kaldırılmış, farklı kamu kurumda görev yapan eşin sağlık veya can güvenliği mazeretiyle atanmış olması atanma gerekçesi olarak kabul edilmiş ve atanmak istenen ilin D veya E hizmet grubunda yer alması halinde de aile birliğinin sağlanacağı düzenlenmiştir.


- Eşleri Devlet üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapanlara ek olarak eşi öğretim görevlisi olanlar ile vakıf yükseköğretim kurumlarında tam zamanlı profesör ve doçent olarak görev yapanların eşlerine de atanma imkanı getirilmiştir. 


- Eşi özelde çalışan personelin eş durumu mazereti ile atanabilmesi için atama talep edilen yerde özelde çalışan eşin işyerinin iki yıldır faaliyette olduğunu belgelendirme şartı getirilmiştir. Ayrıca talepleri uygun görülen stratejik personelin ayrılış işlemleri, üç ayı geçmemek üzere yerine atanan personelin görevine başlamasına müteakip yapılacağına ilişkin düzenleme kaldırılmıştır. 


- Can güvenliği mazeretine ilişkin atanma taleplerinde standardın uygun olması şartı kaldırılmıştır. Ancak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında alınan tedbir kararının süreli olması halinde atama yerine bu süre kadar geçici görevlendirme yapılabileceği düzenleme altına alınmıştır.


- Can güvenliği mazereti ile “Genel hayatı etkileyen savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hâl ilanı, salgın hastalık ve doğal afetler gibi durumlarda, yer değişikliği işlemleri herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir.” Şeklindeki düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.


- Deprem, su baskını ve yangın gibi doğal afetler nedeniyle kendileri ve yakınları maddî ve manevi zarara uğrayıp afet bölgesinden 1 defaya mahsus olmak üzere başka yerlere atanmak isteyen personeller, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde atanabilecektir.


- Alt bölge tayin durumunu düzenleyen madde iptal edilmiştir. Yeni madde ile A ve B hizmet grubu illerden, doluluk oranının %79’un altına düşmemesi koşuluyla D ve E hizmet grubu illere her zaman atama yapılabileceği düzenlenmiştir. Eski halinde olduğu gibi ilgilinin bu Yönetmelik hükümlerine göre atandığı tarihten itibaren fiilen bir yıl çalışmış olma koşulu bulunmaktadır.


- İller arası tayin, sağlık, aile, can güvenliği mazereti ile hizmet bölgeleri ve hizmet grupları arasında atama talep edip atanmış olanlardan, bu atama kararlarını iptal ettirenler mazeret durumlarında bir değişiklik olmaz ise iki yıl süre ile atama talebinde bulunamayacaklardır. 1 yıllık süre 2 yıla çıkarılmıştır.


- Sağlık ve can güvenliği mazereti hariç, eşlerden birinin başka bir ile tayin olması halinde örneğin yeniden aile birliği tayini isteyebilmesi için atandığı yerde fiilen bir yıl görev yapmış olma şartı getirilmiştir. 


- Çalışma sürelerine bağlı olarak yapılabilecek hizmet bölgeleri arasındaki yer değişikliği maddesi yönetmelikten çıkarılmıştır.


- 663 sayılı KHK’nın 42. Maddesine göre atanan sözleşmeli yöneticilerin yer değişikliklerini düzenleyen madde yürürlükten kaldırılmıştır. (Başhekim, Müdür ve Yardımcıları)





BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN