YİYECEK YARDIMINA İLİŞKİN HAKEM KURULU KARARININ UYGULANMASI VE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞINA TALEPTE BULUNDUK
Yiyecek Yardımına İlişkin Hakem Kurulu Kararının Uygulanması ve Sorunların Çözümü İçin Cumhurbaşkanına Talepte Bulunduk.
Bilindiği üzere işçilere günlük 187 TL’ye kadar yemek yardımı yapılıyor, kamu kurumlarında yemek hizmeti sunulan yerlerde kamu işçileri bu yemeklerden ücretsiz yararlanırken, memurlar Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği uyarınca kendi bütçelerinden günlük 9,37 TL ile 37,55 TL yemek bedeli ödemek zorunda kalıyor. Yemek hizmeti sunulmayan kurum ve kuruluşlarda ise yiyecek yardımı konusu daha büyük bir sorun oluşturuyor. Yönetmelik gereği memurlara yemek yardımının nakit olarak verilmesi mümkün değil. Hal böyle olunca yemek hizmeti sunulmayan kurumlarda memurlarımız başka kurumların yemekhanelerine yönlendiriliyor, çoğu zaman bu kurumlarda yemek sıkıntısı yaşanıyor, memurlarımız genelde kendi imkânlarıyla öğünlerini geçiştirmek zorunda kalıyor. Kamu görevlilerine uygulanacak yiyecek yardımına ilişkin bu sorunları geçtiğimiz yıl yapılan 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde de gündeme taşımıştık. Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 31/8/2023 tarih ve 2023/1 sayılı Kararının 58’inci maddesiyle yiyecek yardımı ile ilgili olarak 2024 yılı içerisinde bir çalışma yapılması kararına varmıştı. Ancak bu karara rağmen bugüne kadar sorunların çözümüne yönelik herhangi bir adım atılmadı. Türkiye Kamu-Sen olarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun memurların yiyecek yardımına ilişkin kararına istinaden gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunduk. Dilekçemizde Hakem Kurulu kararı uyarınca çalışmalara başlanması ve kurumlarında yemek hizmeti sunulmayan memurlara nakdi olarak da ödeme yapılabilmesinin sağlanması taleplerimizi dile getirdik ve “Sosyal devlet ilkesinin hayata geçirilmesi, vatandaşların çeşitli sosyal yardım ve ödemeler yoluyla desteklenmesi ile mümkündür. Yapılan ödeme ve yardımlar yalnızca belli kesimlere değil ayrım yapılmaksızın tüm çalışan kesime sağlandığında daha da anlamlı olacaktır. Dolayısıyla sunulmakta olan yemek hizmetinden işçiler bütünüyle faydalanırken bazı memurlar belirli bir ücret karşılığında faydalanabilmekte yemek hizmeti olmayan kurumlarda ise kamu çalışanlarının yemek konusu büyük bir sorun olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi ve adaletsizliğin giderilmesi için Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun ilgili kararı gereğince tarafların bir an önce bir araya gelerek konuyu görüşmesi; yemek hizmeti sunulan kurumlarda kamu çalışanlarından yemek bedeli alınması uygulamasına son verilmesi ve bütün çalışanlarımızın yemek hizmetinden bedelsiz olarak faydalanması, yemek hizmeti sunulmayan kurum ve kuruluşlarda görev yapan kamu çalışanlarına ise aylık 5000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yiyecek yardımının nakit olarak ödenebilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması hususunu talep ederiz.” ifadelerine yer verdik.
Bilindiği üzere işçilere günlük 187 TL’ye kadar yemek yardımı yapılıyor, kamu kurumlarında yemek hizmeti sunulan yerlerde kamu işçileri bu yemeklerden ücretsiz yararlanırken, memurlar Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği uyarınca kendi bütçelerinden günlük 9,37 TL ile 37,55 TL yemek bedeli ödemek zorunda kalıyor.
Yemek hizmeti sunulmayan kurum ve kuruluşlarda ise yiyecek yardımı konusu daha büyük bir sorun oluşturuyor. Yönetmelik gereği memurlara yemek yardımının nakit olarak verilmesi mümkün değil. Hal böyle olunca yemek hizmeti sunulmayan kurumlarda memurlarımız başka kurumların yemekhanelerine yönlendiriliyor, çoğu zaman bu kurumlarda yemek sıkıntısı yaşanıyor, memurlarımız genelde kendi imkânlarıyla öğünlerini geçiştirmek zorunda kalıyor.
Kamu görevlilerine uygulanacak yiyecek yardımına ilişkin bu sorunları geçtiğimiz yıl yapılan 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde de gündeme taşımıştık. Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 31/8/2023 tarih ve 2023/1 sayılı Kararının 58’inci maddesiyle yiyecek yardımı ile ilgili olarak 2024 yılı içerisinde bir çalışma yapılması kararına varmıştı. Ancak bu karara rağmen bugüne kadar sorunların çözümüne yönelik herhangi bir adım atılmadı.
Türkiye Kamu-Sen olarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun memurların yiyecek yardımına ilişkin kararına istinaden gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunduk.
Dilekçemizde Hakem Kurulu kararı uyarınca çalışmalara başlanması ve kurumlarında yemek hizmeti sunulmayan memurlara nakdi olarak da ödeme yapılabilmesinin sağlanması taleplerimizi dile getirdik ve “Sosyal devlet ilkesinin hayata geçirilmesi, vatandaşların çeşitli sosyal yardım ve ödemeler yoluyla desteklenmesi ile mümkündür. Yapılan ödeme ve yardımlar yalnızca belli kesimlere değil ayrım yapılmaksızın tüm çalışan kesime sağlandığında daha da anlamlı olacaktır. Dolayısıyla sunulmakta olan yemek hizmetinden işçiler bütünüyle faydalanırken bazı memurlar belirli bir ücret karşılığında faydalanabilmekte yemek hizmeti olmayan kurumlarda ise kamu çalışanlarının yemek konusu büyük bir sorun olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi ve adaletsizliğin giderilmesi için Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun ilgili kararı gereğince tarafların bir an önce bir araya gelerek konuyu görüşmesi; yemek hizmeti sunulan kurumlarda kamu çalışanlarından yemek bedeli alınması uygulamasına son verilmesi ve bütün çalışanlarımızın yemek hizmetinden bedelsiz olarak faydalanması, yemek hizmeti sunulmayan kurum ve kuruluşlarda görev yapan kamu çalışanlarına ise aylık 5000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yiyecek yardımının nakit olarak ödenebilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması hususunu talep ederiz.” ifadelerine yer verdik.