Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde hemşire olarak görev yapan üyemizin yarı zamanlı çalışma talebinin Üniversite tarafından YÖK’ten alınan görüşe istinaden reddedilmesi üzerine sendikamız tarafından dava açılmıştı. Açılan davayı görüşen Aydın 2. İdare Mahkemesi verdiği kararda doğum sonrası yarı zamanla ile ilgili kanuni düzenleme yapıldığına dikkat çekti.
Yarı zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Cumhurbaşkanının yetkili olduğu ve bu kapsamda Cumhurbaşkanınca alınmış bir karar bulunmadığını belirtti.
Mahkeme düzenleme yapılmamış olmamasına rağmen kanunen tanınan bu hakkı kullanmasının önünde yasal bir engel bulunmadığına vurgu yaptı.
Mahkeme söz konusu düzenlemenin ne zaman yapılacağı hususunda herhangi bir sürenin de belirlenmediği göz önünde bulundurulduğunda, idari bir düzenleme bulunmadığından bahisle kanunen tanınmış bir hakkın kısıtlanması neticesini doğuran dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, çalışma hayatına ilişkin olması ve üyemizinçocuğunun küçük ve bakıma muhtaç olması hususları dikkate alındığında, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zarara sebebiyet verebileceği dikkat çekerek red işleminin yürütmesini durdurdu.
Mahkeme kararı ile ilgili bir değerlendirme yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Aile yılında kanunen tanınmış yarı zamanlı çalışma hakkının kurumlar tarafından hukuken geçersiz bir sebeple çalışanların mağdur edilmesi kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı’nın ardından üniversite hastanelerinde de mağdur edilen çalışanlarımızın davalarını kazanıyoruz. Doğum sonrasında yarı zamanlı çalışma talebinde bulunan hiçbir çalışana zorluk çıkarılmamalıdır.” dedi