Bakanlık Önünden Bir Kez Daha Haykırdık: Biz Çözüm İstiyoruz, Siz Neyi Bekliyorsunuz ?
Sağlık çalışanları Pandemide 1 yılı nasıl geçirdiler, nelerle karşılaştılar ve talepleri tespit etmek için gerçekleştirdiğimiz araştırmamızın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı önünde açıkladık.
Bir kitabıda Sayın Bakana gönderdik. 81 İlden gelen şube başkanlarımızın da yer aldığı basın açıklamasında “Alkış Yeter Sorunlar Çözüm Bekler, Ek Zam Tek Çare Gerisi Hikaye, Biz Çözüm İstiyoruz,Siz neyi Bekliyorsunuz” gibi dövizleri taşındı.
Kahramanların Çalışma Şartları İyileştirilmedi, Kayıpları Giderilmedi
Basın açıklamasında Sağlık çalışanlarının 1 yılda büyük bir destan yazdığını kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci “Kahramanlık destanını yazanların geride bıraktığımız 1 yılda bekledikleri ise sadece çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mali ve özlük haklarındaki kayıpların giderilmesi idi. Ne yazık ki bu yönde adımlar atılmadı. Sözlerin yerini icraat almadı. Sağlık çalışanları sorunlar yumağının içinde bırakıldı. Hayatları dahil herşeyden fedakarlık eden, esnek mesai ve izin gibi birçok haktan mahrum bırakılan sağlık çalışanları bunları hak etmediler.” dedi.
Sağlık Bakanlığı’na sağlık çalışanlarının seslerini bir daha duyurmak adına Bakanlık önünde olduklarını kaydeden Genel başkanımız Önder Kahveci “ Pandemi süreci boyunca, basın açıklamalarımız, başvurularımız, ve yöneticilerle görüşmelerimizde sağlık çalışanlarının sorunlarını, temel taleplerini ve neler beklediklerini ilettik. Bugün de burada sağlık çalışanları pandemide 1 yılı nasıl geçirdiler, nelerle karşılaştılar Sağlık Bakanlığı’na hem sesimizi bir kez daha duyurmak, hem de yaptığımız araştırmanın sonuçlarını kitap halinde teslim etmek suretiyle gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Yüzde 92’sine Göre Maaş ve Döner Sermayeler Yetersiz
Genel Başkanımız Önder Kahveci: Bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığımız ve 4 Bin 44 sağlık çalışanının katıldığı “Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları” araştırmamızın sonuçlarına göre;
Sağlık çalışanlarının yüzde 79’u pandemi dönemi boyunca kendilerine gereken değerin verilmediğini, sadece yüzde 17’si yöneticilerin kendi sorunları ile gerektiği gibi ilgilendiğini düşünmektedir. Yüzde 92’si aldıkları maaş ve döner sermayelerin yeterli olmadığını belirtmektedir. Yüzde 22’si pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıklarını söylemiştir. Yine bu dönemde çalışanların yüzde 54’ü emeklerinin karşılığının verilmediğini düşünmektedir.
Yüzde 70’i geleceğe dair kendini güvende hissetmemektedir.
Yüzde 43’ü çalışma şartlarının fiziksel ve psikolojik olarak hiç sağlıklı bulmamaktadır.
Yüzde 75’inin bu dönemde en büyük kaygısı virüsü aile bireylerine bulaştırmak olmuştur.
Pandemide Yüzde 49’u olağan çalışma yerlerinin haricinde görevlendirilmiştir.
Bu 1 yılda sağlık çalışanlarının yüzde 33’ü belli bir süre de olsa evinin haricinde bir yerde konaklamak durumunda kalmıştır.
Sağlık çalışanlarının yüzde 80’i pandemi dönemi hayatlarından dolayı ailelerine yeteri kadar vakit ayıramadıklarını belirtmiştir.
Yüzde 56’sı en az bir sefer şiddete uğramıştır. Birden fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının oranı ise Yüzde’ 47 gibi ürkütücü bir rakamdır.
Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının Yüzde 49’u emekli olmayı ya da istifa etmeyi düşünmüştür.
Yüzde 64’ü pandemi döneminde psikiyatrik ya da psikolojik şikâyetlerinin olduğunu belirtmiş, yüzde 83’ü psikolojik olarak tükenmişlik duygusu yaşamıştır.” diyerek anketimizin sonuçlarını paylaştı..
Kahramanlar Bedel Ödemede En Önde Yer Aldı
Araştırmamızın sonuçları çalışanların nasıl bir mücadele ortaya koyduklarını, nelerden fedakarlıkta bulunduklarına ve bunların karşılığında nelerle karşı karşıya kaldıklarını net bir biçimde ortaya koyduğunu belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci: Salgın dönemi kahramanları sağlık çalışanları bedel ödemede de en önde yer almışlardır. Can vermişler, şehit olmuşlar ama alın terlerinin karşılığı teslim edilmemiş, sorunlarına kalıcı çözüm getirilmemiştir.” dedi.
Sorunlar İçin Ne Zaman Adım Atılacak
Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm acil adım atılmasını isteyen Genel Başkanımız Önder Kahveci Kahramanların sorunlarını çözmek, haklarını teslim etmek için daha ne beklenmektedir ? Tüm sağlık çalışanları istifayı düşündüğü gün mü adım atılacaktır ?
Sağlık çalışanları hizmet üretemez hale geldiklerindemi sorunlara bakılacaktır?
Tüm ümitler tükendiğinde ne oluyor denilecekse bilinsin ki çok geç olacaktır. Bu nedenle talepler için acil adım, adaletli bir çalışma düzeni, sorunlardan arındırılmış bir çalışma hayatı istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm kuruluşlarda ve Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarımızın isteği budur.” dedi.
Ekonomik Kayıpları Telafi Edin
2021 yılı bizzat Türkiye’nin önerisiyle Dünyada sağlık çalışanları yılı kabul edilmiştir. O halde sağlık çalışanları için en iyisi yapmak bu teklifi veren Sağlık Bakanlığı’mıza düşmektir. Sağlık çalışanlarının hakları anlamında dünyanın çok gerisinde kalmak yerine Dünyaya örnek olmalıdır diyen Genel başkanımız Önder kahveci taleplerimizi şöyle sıraladı:
Bunun için Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz;
Sağlık çalışanlarının tüm ekonomik kayıplarını telafi edin.
Adı tavandan kendi yavandan olan ek ödemeyi terk edip, Maaşa zam şeklinde tek ödeme yapın.
Sıfırlanan döner sermayeye müdahale edin. Çalışan eksenli, alın terinin hakkını telim eden, adaletli ve ekonomik bir katkı suna döner sermaye sistemi tesis edin.
Kamuda görev yapan tüm sağlık çalışanlarını kadrolu istihdam edin. Kurumlarda istihdam birliğini sağlayın.
3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçmesi için çaba sarf edin.
Salgınla mücadelede hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarının şehit statüsünde olması için gerekeni yapın.
Yıpranma payını çalışana faydasını olacak bir hale getirin.
Sağlık kurum ve kuruluşlarında ehliyet ve liyakat hâkim kılın; sadece devlete ve millete sadakat esas alın.
Her hastaneye bir kreş mutlaka yapın, annelerin endişelerini sonlandırın.
Sağlıkta şiddetini önüne geçilmesi için ağır yaptırımları hayata geçirin. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarını sıfır toleranslı alan ilan edin.
Mülakatı kaldırın, hak edenin hak ettiğini aldığı, herkesin bilgi ve birikimi ile yükselebildiği bir çalışma düzeni sağlayın.
Yardımcı hizmetler Sınıfına hak ettikleri memurluk kadrosunu verin
Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Üniversiteler Adım Atmalı
Türk Sağlık-Sen olarak çözüm istediklerini belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci sözlerini şöyle tamamladı: Türk Sağlık-Sen olarak yönünüzü çalışana çevirin diyoruz. Çünkü umutları tükenmektedir. Kısacası harekete geçin çünkü çalışanın hali ortadadır. Sağlık Bakanlığı’nın YÖK’ü ve Üniversiteleri sağlık çalışanları konusunda adım atmaya çağırıyoruz. Biz Türk Sağlık-Sen olarak 29 yıllık şanlı mazimizde, pandemide çalışanlar için tüm şartları zorlayarak yürüttüğümüz büyük mücadelede olduğu gibi hak davamızdan ve çalışanın yanında olmaktan bir an bile geri durmayacağız. Hak sahibine, emanet ehline verilene kadarda gayrete ve mücadeleye devam edeceğiz.
Basın açıklamasının ardından “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanları Araştırması” kitabımız Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya verilmek üzere Bakanlığa teslim edildi.